- By Gerard Veenstra
- In Nieuws
Branche moet bewust kiezen voor MVO
Cradle-to-cradle
Op 27 september hield Keller een congresdag in De Fabrique in Utrecht, speciaal over de thematiek van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het is niet verrassend dat daar, naast belangstellenden uit de keukenbranche, met name mensen vanuit de woningcorporaties aanwezig waren.
Bart Meeuwsen: “Bij hen spelen belangrijke vragen en eisen op dat gebied. Zij zoeken bewust naar partners om maatschappelijk verantwoord mee samen te werken. Met aandachtspunten als: gebruik van FSC gecertificeerd hout en een streven naar CO2-neutraal produceren en transporteren. Maar het liefst willen we met hen komen tot een cradle-to-cradle traject. Ons streven is om keukens die we nu produceren in de toekomst ook weer terug te laten komen en in de meest ultieme situatie weer te gaan hergebruiken. Daarbij is samenwerking met toeleveranciers ook gewenst. Want wij maken natuurlijk het plaatmateriaal niet zelf. Ik kan me voorstellen dat er bij de plaatleveranciers, die aan de basis van het gehele traject staan, ook gemotiveerde mensen rondlopen die het jammer vinden dat hun materiaal uiteindelijk bij het afval terecht komt. Binnen dat cradle-to-cradle concept hebben we nu onze eerste pilot; dat willen we vervolgens gaan uitbouwen. Keukens zijn samengestelde producten, die we moeten gaan scheiden om het plaatmateriaal te kunnen ontmantelen; in samenwerking met onder meer een sociale werkplaats. We gaan ermee aan de slag en gaan in de praktijk uitzoeken hoe de logistieke stromen kunnen lopen.”
Er zijn immers ook nog aspecten als: welke lijmsoorten zijn destijds gebruikt en welke lijmsoorten kunnen voortaan beter gekozen worden voor hergebruik ervan.
Efficiency
De huidige maatschappelijke ontwikkelingen zijn daarvoor natuurlijk ook een stimulans. “Wanneer je denkt dat deze aspecten wel ‘los zullen lopen’, dan mis je als bedrijf en als branche echt de boot. Er is -los van een groot thema als MVO- steeds meer aandacht voor verspilling. En niemand zal tegen ‘slimmer’ omgaan met materialen zijn; dat levert immers ook geld op. Waneer je plaatmateriaal verzaagt en je houdt nog een voorstuk van 15 x 40 cm over, dan is zo’n stuk natuurlijk niet waardeloos. We gebruiken restmaterialen tegenwoordig al veel vaker dan in het verleden; daar zit nu beleid achter en het oog hebben voor efficiency. Eigenlijk is MVO op termijn daardoor goedkoper dan de oude manier van werken. Je moet gewoon anders kijken in het productieproces van je fabriek. Daarbij kun je veel leren van elkaar in de branche, zoals van de werkbladenproducenten Arte -dat al veel ervaring met MVO heeft- en Dekker, waarvan wij veel Greenpanel bladen leveren aan woningcorporaties. We willen als Keller niet alleen in kasten denken, maar in hele keukens. Dan kom je ook terecht bij de werkbladen en de apparatuur. Daarin zullen immers grote veranderingen plaatsvinden, zoals het gasloze koken. Wat betreft onze belangrijke doelgroep van woningbouwcorporaties: die willen in de toekomst geen gaskooktoestellen meer plaatsen. Ze willen inductie en dan ook nog in een 3.0 versie.
Maar het gaat niet alleen om woningbouwcorporaties en projecten; ook keukenretailers zijn slimme ondernemers die met beide voeten in de wereld staan. Zij zullen ook alert zijn en willen kiezen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”
Centrale ruimte
Er spelen naast MVO nog meer aspecten waar Bart Meeuwsen aan wil werken binnen Keller Keukens. “Ik ben ervan overtuigd dat de keuken in de toekomst veel meer de centrale ruimte in de woning wordt. Dan bedoel ik niet de gedachte van de afgelopen 20 jaar ‘dat de keuken in de woonkamer overloopt’. De rol van de woonkamer zal heel anders worden. De traditionele woonkamer, zoals we die nu kennen, zal in de toekomst namelijk niet meer bestaan. Daarvoor in de plaats komt de keuken, als een soort machinekamer van het huis. Wanneer je de woonkamer alleen nog maar gaat gebruiken om tv te kijken, dan kan het aantal benodigde meters van die ruimte veel minder worden. De keuken daarentegen kan dan juist veel meer oppervlak krijgen. En dan heb je het alleen nog maar over traditionele gezinnen. Er zullen appartementencomplexen komen, met beneden een fitness-centrum, een café-achtige ruimte om samen voetbal te kijken en een digitale mediatheek. Dan zal het woonkamer-gedeelte van die appartementbewoners veel kleiner worden. We weten allemaal dat de huishoudens veranderen.”
Compacter
Tegelijkertijd is er meer behoefte aan kleine woningen in grote steden. “Daar zullen keukens juist compacter worden”, verwacht Bart Meeuwsen. “Met meer geavanceerde apparatuur die desgewenst achter fronten en deuren weggeborgen kunnen worden. Er zijn nu al huurwoningen, waar de keuken gedeeld wordt met andere bewoners. Dat heeft ook te maken met het afleveren van kant-en-klare maaltijden die alleen opgewarmd hoeven te worden. Of omdat de bewoners heel weinig in hun woning zijn.” De samenleving verandert en de keuken ontwikkelt zich in hetzelfde snelle tempo.