• september

    22

    2017
  • 2216
  • 0
De crisis dreunt na in Duitsland

De crisis dreunt na in Duitsland

Terwijl de Nederlandse keukenbranche na de crisis weer redelijk in rustig vaarwater lijkt te zijn gekomen, schijnt er bij onze oosterburen aan de naschokken van de aardbeving maar geen einde te komen. We hoeven alleen maar de namen Alno, Allmilmö, Nieburg, Nolff en Zeyko te noemen. Zijn het individuele brandhaarden? Of is er meer aan de hand?

Duitse Gründlichkeit

Binnen de Duitse keukenindustrie speelt zich een drama af, zo klinken de geluiden. “Bestaat de Duitse Gründlichkeit, die aan de ‘made in Germany’ keukens het etiket ‘betrouwbaar en onderscheidend’ meegaf, eigenlijk nog wel? Bestaat de voorsprong op gebied van kwaliteit en diversiteit nog? En wie heeft nu het vermogen om te investeren?”
Wat dit laatste betreft, geven de grootste merken zoals Nobilia, Häcker en Schüller nog vol gas. We zien Nobilia en Häcker in ieder geval nieuwbouw verrichten en ook in Herrieden schijnt de zon nog volop. En natuurlijk zijn er daarnaast nog enkele topmerken. Maar die zonneschijn geldt niet voor ieder Duits merk, zoals we hebben gezien in de afgelopen maanden.
Binnen drie merken van de La Cour Gruppe -Nolff, Allmilmö en Zeyko- viel bijvoorbeeld dit jaar het woord ‘Insolvenz’. In februari werden betalingsproblemen gemeld. Bij Nolff kon uiteindelijk in juli een management buy out plaatsvinden, zodat de naam Nolff en de productielocatie Murhardt behouden konden blijven.

Allmilmö
Voor Allmilmö was de toekomst zwarter. Een reddingspoging mislukte en ruim honderd medewerkers verloren hun werk bij de Zeiler Möbelwerke. Ondernemingsvoorzitter Peter Pottler kon niet anders constateren dan: “Dit is de zwartste dag uit mijn 43 jarige aanwezigheid binnen dit bedrijf. Het komt voor velen ‘knüppelhart’ aan.” Er waren onderhandelingen met diverse investeerders uit binnen- en buitenland, tot aan Azië toe, maar het leidde niet tot een overname. Mede doordat het vermogen, de machines en de merknaam Allmilmö niet in één hand waren, maar tot drie partijen behoorden. Begin september werd bekend gemaakt dat de La Cour groep het met Allmilmö ‘noch einmal will probieren’. Wordt vervolgd…

Nieburg
In februari kwam ook Nieburg met slecht nieuws naar buiten. De liquiditeitsproblemen bleken zo groot, dat de productie niet op normale wijze kon worden voortgezet. “Het is geen probleem om voldoende omzet te bereiken; maar hierdoor gaat de lucht eruit”, zo luidde het. Ook hier volgde dus een surseance van betaling. In maart meldden zich enkele investeerders, waarvan één uit Turkije en twee uit Azië. Maar aan het eind van die maand bleek dit op niets uit te lopen. Nieburg Küchen uit Löhne zou uiteindelijk eind mei toch haar deuren moeten sluiten.

Alno
Bij Alno waren ook vóór de crisisjaren de cijfers niet altijd om te juichen. Die crisis dreunde juist bij Alno in alle hevigheid na. Bezoekers aan de Alno huisshow konden vorig jaar zelfs al terecht bij een speciale Dialog Bar.
We zetten alles nog even op een rijtje. In oktober 2016 stapte Tahoe Investors als investeerder en grote aandeelhouder in. Tahoe is onderdeel van de Prevent Group van de familie Hastor. In februari wordt gesneden in bedrijfsonderdelen en ontstaan plannen om bepaalde activiteiten over te plaatsen naar Bosnië, het thuisland van de Prevent Group. In maart wordt gesproken over het zo mogelijk afbouwen van 350 arbeidsplaatsen binnen een herstructureringsplan.
Op 12 juli valt dan toch het woord ‘Insolvenz’, oftewel surseance van betaling. Dat gebeurt op een nieuwe manier in Duitsland, namelijk: ‘Insolvenzverfahren in Eigenverwaltung’. Zonder dat er een externe curator wordt benoemd, krijgt het bedrijf eerst enige tijd om de problemen zelf op te lossen. De aandelen van Alno kelderen vervolgens met tientallen procenten. Onduidelijk is welke bedrijfsonderdelen en merken onder dit ‘Insolvenzverfahren’ vallen. Eerst alleen Alno en Wellmann, maar op 21 juli volgt Pino en op 27 juli Piatti. Eind juli komen ook een drietal Alno speciaalzaken (Alno Küchenwelten) in Duitsland in problemen. De emoties lopen hoog op. En in de Duitse pers wordt de surseance van betaling al snel vertaald in ‘Pleite’. Een aantal toeleveranciers durft niet meer te leveren, zodat bepaalde keukens niet meer volledig kunnen worden uitgeleverd. Maar tot een faillissement kwam het uiteindelijk niet. Hoe dit afloopt, is nog een vraag.
Ron Houter van Alno Benelux: “In juli is een doorstart gemaakt. De productie is weer opgestart en neutrale deskundigen zijn aan het onderzoeken hoe de merken van Alno in de toekomst verder zullen gaan.”

Huisshow
Medio augustus kwam het bericht naar buiten: “De Alno Design Tour zal plaatsvinden van zaterdag 16 tot en met woensdag 20 september op de welbekende plek; en er zullen ook ‘Neuheiten’ worden gepresenteerd.”
Ron Houter: “Er is weer geld beschikbaar om onze keukens goed en volledig uit te leveren. Er zijn fraaie noviteiten zoals een mooi eiken programma. We laten -weliswaar in een wat beperktere opzet- zien dat we er zijn. We gaan door; dus ook met onze huisshow op de Küchenmeile.”
Tegelijkertijd werd echter -op de eerste dag van de huisshow- bekend gemaakt dat zowel bij de locatie in Pfullendorf (Alno) als in Enger (Wellmann) en Coswig (Pino) een ‘Produktionsstopp’ werd doorgevoerd. Wordt dus ook vervolgd…

 

COST CALCULATOR

Use our form to estimate the initial cost of renovation or installation.

REQUEST A QUOTE
Latest Posts
Most Viewed
Text Widget

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida Vehicula Dolor

Categories

© Copyright 2017 De Keuken Renoveerder by Reclame Digitaal