- By Gerard Veenstra
- In Nieuws
Retail positiever dan klusbedrijf
De retail uit de woonbranche zijn sterker uit de zomermaanden gekomen dan de klusbedrijven, zo blijkt uit de panels van de vakbladen van Qumedia. Voor klusbedrijven is augustus blijkbaar nog steeds een wat moeilijke maand. Maar liefst 20 procent geeft een omzetdaling aan. Over de situatie in de branche als geheel is men nog wel zeer positief.
Omzetbarometer
Wanneer we de barometers van bijvoorbeeld de keukenzaken vergelijken met die van de klusbedrijven, dan zien we over de afgelopen zomer opvallende verschillen. Wanneer we vragen naar de omzetontwikkeling ten opzichte van een jaar geleden, dan geeft 20 procent van de klusbedrijven aan een omzetdaling te hebben. De omzetbarometer van de klusbranche staat met 60,0 dan ook een stuk lager dan de 74,3 van de ondervraagde retailers. Voor de toekomstverwachting maakt dit weinig uit; deze staat bij beide panels vrijwel gelijk.
Arbeidsmarkt
“Het totaal aantal banen steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 51.000 tot 10,2 miljoen”, zo laat het CBS weten. “In een jaar tijd zijn er 199.000 banen bijgekomen. De werkloosheid is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 10.000 per maand afgenomen en kwam in juli uit op 426.000 personen. Dat is 4,7 procent van de beroepsbevolking.” Eind juni stonden er 204.000 vacatures open.
Branchebarometers
De klusbedrijven realiseren zich blijkbaar, dat dit maar om een tijdsopname gaat. Het vertrouwen in hun branche is namelijk nog zeer groot. Maar liefst 40 procent noemt de situatie van hun branche ‘zeer goed’ en de overigen noemen deze ‘goed’. De Branchebarometer staat met 85,0 zelfs hoger dan bijvoorbeeld de retail in de sterk groeiende keukenbranche. Ook over de situatie van de Nederlandse economie denken de klusbedrijven positiever.
Ondernemingsbarometer
Wat betekenen deze cijfers voor de bedrijven zelf? Hier zien we weer verschillen tussen de retail en de klusbedrijven. Al zien we dat niet uit de eindscore van de Ondernemingsbarometers: 76,4 bij de retailers en 75,0 bij de klusbedrijven. Bij deze laatsten geeft 20 procent namelijk aan dat het niet zo goed gaat met hun onderneming. Bij de (keuken)retailers geeft 13 procent aan dat het ‘middelmatig’ gaat.
Meer geld consumenten
“Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in het in het tweede kwartaal van 2017 met 2,1 procent gestegen”, zo laat het CBS weten op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens. “Het beschikbaar inkomen is vanaf het tweede kwartaal van 2014 ieder kwartaal toegenomen.” De stijging dit jaar is vergelijkbaar met de groei over 2016, die uitkwam op 2,3 procent.